Grad u Gradskoj

Prva tribina drugog ciklusa Grad u Gradskoj održati će se u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, u Galeriji Kupola na 3. katu u utorak, 1. listopada 2024. s početkom u 19 sati:

Cvjetni trg

Važne gradske trgove svi znaju, no svatko ih doživljava drugačije. Povijesni razvoj zagrebačkog Cvjetnog trga bilježi nekoliko osnovnih faza, a ova aktualna traje gotovo trideset godina. Specifičnost sadašnjeg rješenja trga je mjestimična improvizacija koja je nastupila nakon uređenja 1995. godine. Isprva postavljeni mramorni stolovi za cvjećare, uslijed pobune kulturne javnosti, zamijenjeni su sa šest kioska na južnoj strani trga. To privremeno rješenje preživljava desetljećima i ne propituje se, iako guši trg i blokira logične pješačke pravce i vizure.

O mogućnostima drugačije prisutnosti cvjećarske djelatnosti, koja na trgu ima kontinuitet i po kojoj je trg i kolokvijalno nazvan, općenito o Cvjetnom, ali i drugim zagrebačkim trgovima u centru grada, kao mjestima društvenosti i poligonima za kulturu i umjetnost, kvalitetama trga i onome što treba poboljšati, Saša Šimpraga razgovarat će s povjesničarkom umjetnosti Silvom Kalčić i kustosom Darkom Šimičićem.

U povodu tribine bit će postavljena prva u nizu jednovečernjih tematskih malih izložbi s izborom građe iz zagrebačke zavičajne zbirke Zagrabiensia pri Gradskoj knjižnici. Građa će biti izložena u vitrini na ulazu u Galeriju Kupola na 3. katu, kao i u vitrini pred zavičajnom zbirkom Zagrabiensia na 2. katu Gradske knjižnice. Autorica male izložbe građe je Ivana Fištrek.  (S. Š.)

***

U listopadu 2024. u Gradskoj knjižnici započinje drugi ciklus tribina Grad u Gradskoj, posvećenih gradu Zagrebu.

Ciklus Grad u Gradskoj pokrenut je 2023. godine na incijativu Ivane Fištrek i Gradske knjižnice, a u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba/ Gradske knjižnice.

Seriju tribina osmislio je Saša Šimpraga, dugogodišnji suradnik H-Altera i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD, koji je urednik i voditelj tribina.

Svaku tribinu prati najmanje dva teksta na portalu H-Alter, čime se dodatno doprinosi vidljivosti tema, odnosno senzibilizaciji javnosti i javnoj raspravi o budućnosti grada. A tekstove o svakoj tribini prati po jedna ilustracija ilustratorica mlađe generacije: Cicko (Dora Ivković), Petra Divković, Agata Lučić, Vendi Vernić i Hana Tintor.

Najavne vizuale ciklusa dizajnirao je Niko Mihaljević.

Tribine će se održavati jednom mjesečno, u razdoblju od listopada 2024. do veljače 2025.

Program Grad u Gradskoj podržan je od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici.

Više o projektu Grad u Gradskoj pročitajte ovdje.